Начало / България / Голям завод за авточасти отваря врати в Пазарджик

Голям завод за авточасти отваря врати в Пазарджик

Високотехнологичен завод на немския концерн „Костал“ ще бъде открит официално днес в Пазарджик, предава „Дарик“. За церемонията се очаква да пристигнат премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и други гости от Министерския съвет, както и представители на общинската и областната администрации.

Предприятието е с общ капацитет 2400 работни места. За момента са наети 250 души, като за момента от местното представителство издават плановете си до края на 2018 г., когато би трябвало да бъдат назначени общо 1200 души. С тях се очертава заводът да бъде най-мащабният работодател в Пазарджишка област.

Производството е на кормилни кутии за всички немски марки автомобили, както и за повечето европейски – „Шкода“, „Дачия“, „Фиат“ и други. Според съобщение на сайта на външното министерство по повод гостуването на Екатерина Захариева за церемонията се посочва, че до 3 г. се очаква персоналът да достигне до 2400 души.

За начало са пуснати в експлоатация два цеха. През есента на тази година започва строителството на още два, с обща площ 15 000 кв.м. Скоро ще бъде разкрит и професионален учебен център. В него ще се провежда както дуално обучение с ученици и студенти с търсените специалности, така и на новоназначени възрастни без необходимите знания и умения.

Предприятието е в Индустриалната зона на Пазарджик на площ от 60 дка, на мястото на бившия ЗММ „Металик“. След фалита на някогашния завод базата му бе пусната за продан от НАП и през миналата година бе купена от „Костал“.

Немската корпорация има над 17 000 служители по цял свят. В България стъпва през 2011 г., когато открива първия си завод в Смолян, а сега разширява дейността си с новата база в Пазарджик.

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар