Начало / Водещи новини / Една от най-старите цивилизации в Египет се бори да си върне земята
AP Photo/Adel Han

Една от най-старите цивилизации в Египет се бори да си върне земята

Нубийските активисти в Египет искат да се върнат в родината си, за която се смята, че се намират при река Нил, близо до град Асуан, пише изданието Quartz.

Тяхната кампания е част от продължаващата борба с египетското правителство да предостави на губернаторите правото да живеят по останките на древна Нубия и да признаят статута си на една от най-старите цивилизации в Африка и света.

През август 2015 г. властите са заделят земята като част от държавния селскостопански проект „Тошка“, подкрепян от инвеститори. Три месеца по-късно 150 нунски протестиращи организират протест.

Правителството се съгласява да даде 40 квадратни километра земя близо до езерото Насър до Нубийците. Преговорите за възстановяване на земята обаче оттогава са спрени.

Нубийците са произлезли от нация, която някога е управлявала Египет в продължение на хиляди години. През 60-те години наводнението от Асуанския Висок язовир, построен, за да създаде езерото Насър, разселва много нубийци и ги принуждава да се преместят в по-големите градове като Кайро и Александрия.

Организаторите планират да отнесат делото си пред Африканската комисия по правата на човека и евентуално в международните съдилища, заявява активистът Майа Янмур.

През 2014 г. новото египетско правителство създаде Комитета за възстановяване и рехабилитация на „Нубия“ като част от законопроект, целящ да предостави земя на Нубиа за период от десет години. Три години по-късно комисията прекратява законопроекта.

Египетската конституция не признава правото на коренна земя, тъй като не се счита, че нубийците имат идентичност, отделена от арабските египтяни. Нещо повече, 95% от населението на Египет живее на 3% от земята на страната, което затруднява отделянето на райони, обосновани за нубийците.

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар