Начало / Водещи новини / Започва изграждането на най-големия наземен телескоп

Започва изграждането на най-големия наземен телескоп

Book1

Можете да получите прекрасна гледка към звездите в пустинята Атакама в Чили. Има рядко дъждовен облак в небето, тъй като това е едно от най-сухите места на Земята, и е далеч от всякакви големи градове и придружаващите ги светлинно замърсяване и смог. Ето защо това е вече дом на телескоп или два, а гледката скоро ще бъде много по-добра. На пустинен планински връх водения от САЩ международен консорциум започна изграждането на Giant Magellan Telescope (GMT).

Първите етапи на строителството предимно ще включват изграждането на пътища и захранващи устройства. Но когато телескопът започне работа през 2021 г., GMT се очаква да бъде най-голямия оптичен телескоп на Земята, поне за известно време. Той ще прави 10 пъти по-контрастни снимки от Хъбъл.

GMT ще комбинира седем гигантски огледала, за да се създаде обектив, който е около 30 м. в диаметър. За сравнение, най-големият телескоп от този тип в света е Great Canary Telescope на Канарските острови в Испания, който има апертура от около само 10 метра. Базирани в космоса Hubble има едва 2.5 метрово огледало.

Големите огледала на GMT ще фокусират идващата от звездите светлина, което позволява на астрономите да изчислят колко далеч е даден обект.

Адаптивната оптика ще помогне, направените от телескопа снимки да бъдат по-ясни. Атмосферата е пълна с въздушни джобове с различна температура и плътност, които могат да изкривят идващата светлина. Някои от огледалата на GMT ще бъдат регулируеми, за да компенсират този ефект, увеличавайки на резолюцията и чувствителността.

Но GMT ще бъде най-добрия наземен оптичен телескоп за малко време. Година след като GMT е планирано да започне работа, Thirty Meter Telescope ще стартира онлайн с неговото 30 метрово огледало, както и European Extremely Large Telescope. EELT ще бъде с 40 метрово огледало.

Независимо от това, GMTтрябва да помогне за отговорите на някои доста интересни въпроси. Създателите му твърдят, че той ще бъде в състояние да измерва състава на атмосферата на екзопланета, да разберете как са се формирали първите галактики, както и да хвърли светлина върху природата на тъмната материя и съдбата на Вселената.

Вижте още

Къде пътуват най-много българите и от кои страни най-често ни посещават

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2017 г. са 618.9 хил., или с …

Вашият коментар