Начало / България / ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ИНТЕРВЮТО НА СПАС РУСЕВ – СИВИЯТ КАРДИНАЛ ГУБИ БТК ЗАЕДНО С ЛЕВСКИ

ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ИНТЕРВЮТО НА СПАС РУСЕВ – СИВИЯТ КАРДИНАЛ ГУБИ БТК ЗАЕДНО С ЛЕВСКИ

„Сивият кардинал“ Спас Русев проговори по Нова телевизия, само ден преди да загуби окончателно доверието на феновете на Левски и да се откаже от клуба, връщайки акциите си след поредица от неизпълнени обещания.
Привидно спокоен, бизнесменът направи една от редките си медийни изяви от офис във „Виваком“ в очевиден опит да внуши сигурност на кредиторите си, които започнаха битка да си осигурят части от имуществото му като обезпечение на многократно по-големите му задължения.
Невъзможността на Русев да източва БТК по начина, който заедно с братята Велчеви планират вече от две години, изправя привидния собственик пред дилема за бъдещето му в схемата за БТК.
Само ден преди интервюто Върховният касационен съд потвърди, че Спас Русев няма да бъде регистриран като управител на „Вива Телеком България“ – компанията, която е едноличен собственик на БТК. Веднага след телевизионната изява на бизнесмена Софийският апелативен съд също потвърди с две отделни решения, че Русев и синът му няма да бъдат регистрирани като управители.
„На практика, въпреки че уж „се забавлява“ с г-н Косарев, резултатите от опитите на Русев да придобие „Виваком“ през задната врата показват, че самопровъзгласилият се собственик е напълно победен“, коментира г-н Дмитрий Косарев, собственик на Empreno Ventures Limited. Още повече, че във връзка със схемата за източването на БТК са сезирани както главният прокурор на България, така и управителният и надзорният съвет на БТК.

Според няколко независими юристи източването на „Виваком“ с планираните 43 милиона евро, които компанията, освен всичко друго и няма налични и смята да осигури с банков кредит, представлява непозволена финансова помощ от придобиваната компания. Ако си позволи да я отпусне, мениджмънтът на БТК би извършил и тежко икономическо престъпление в особено големи размери, за което Наказателният кодекс предвижда сериозни наказания, включително лишаване от свобода за повече от пет години.
Поканата на Спас Русев към „виртуалния герой“ г-н Косарев да се сражават на територията на доминирания от съдружника на Русев г-н Делян Пеевски медиен пазар в България е нелепа. Медийната еуфория около „търга“ от ноември 2015 г. не успя да убеди нито английския, нито българския съд, че придобиването на БТК от кредитора ѝ, Русев, Велчеви, г-н Кой и бившия премиер Бойко Борисов на 30% от пазарната цена на компанията е законно.
Русев подведе не само скрития си съдружник г-н Соловьов – заместник-изпълнителен директор на ВТБ Москва, но и дългогодишните си партньори Велчев и Пеевски. Публикациите в медиите на г-н Кой издават всичко друго, но не и спокойствие у лагера, заложил на Русев.

Информацията, че в резултат на трудностите си Русев е решил да подведе и други от международните си партньори, изнесена за първи път в откритото писмо на г-н Косарев, не успокоява скритите и явните съдружници на Русев в схемата за БТК.
„Всенародната любов, която следваше да дойде от източването на „Виваком“ в посока „Левски“, също е само химера“, коментира г-н Косарев. Макар че в интервюто Русев каза, че не води война, от понеделник войната на феновете на „Левски“ срещу него е обявена. Синдиците на КТБ също са на път да оттеглят подкрепата си от ВТБ в опит да спасят себе си от отговори на много неприятните въпроси, за които Русев само намекна в интервюто си. „Всъщност интервюто на Русев беше против всички – феновете на „Левски“, истинския собственик на БТК, българския съд и правосъдие; отчаяна изява на подставено лице, което се опитва да оцелее въпреки всичко и на всяка цена. Това може да бъде постигнато, само ако мениджмънтът на БТК реши да стане клиент на прокуратурата“, заключи г-н Косарев, собственик на Empreno Ventures Limited.

Вижте още

Николай Малинов: Сей разумното, то е вечно важи за българо-руските отношения

Николай Малинов коментира преизбирането си за председател на „Национално Движение Русофили“ Той бе преизбран за …

Вашият коментар