Начало / България / Когато си оцапан, не чуруликай

Когато си оцапан, не чуруликай

ГЕРБ взриви студения мир с президента Румен Радев. И започна яростни атаки към държавния глава по всички фронтове. Общо взето, за щяло и нещяло.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов днес иска парламентът да състави комисия, която да разследва как е взето решението за закупуването на „Грипен“-ите, като преди това обвини публично Радев в лобизъм, благодарение, на който точна този фирма е печеливша. И открито намекна, че едва ли не швейцарската страна се занимава с корупция. Доста смели подхвърляния за партньорство, което тепърва трябва да се договоря.

Сетне отново наскача на президента с искане да уволни шефа на кабинета си журналиста Иво Христов, защото е лишен от достъп до класифицирана информация. Не, че на Иво Христов мястото му е там, но той все още не е лишен от този достъп, а просто не му е даден. Но дори и да е така, не е работа на ГЕРБ да казва на държавния глава кой ще му ръководи кабинета. Това е въпрос на доверие и ако някой от ГЕРБ му го спечели, може и него да вземе.

След това ГЕРБ завихри някаква битова драма с президента в Свищов, където той гостувал на кмета, а точно в тоя момент Цветанов и депутати от други партии също искали да присъстват при градоначалника. Като оставим настрана факта, че всеки сам решава кога и с кого да си говори и да се среща, трудно може да се отговори на въпроса защо Цветанов занимава парламента с подобни казуси, че на всичкото отгоре иска депутатите да осъдят поведението на Радев.

Но всички тези доста истерични прояви на ГЕРБ стават напълно обясними, ако си спомним кога започнаха. Точно след като Радев изненадващо реши да говори и да представя публично тезите си, като обяви, че „не вижда политическа воля за борба с корупцията“. Реакцията бе мълниеносна и крехкият мир, който на пръв поглед имаше между президенството и изпълнителтна власт рухна да мигом. Лидерът на БСП Корнелия Нинова веднага предрече това и заяви в прав текст, че ГЕРБ ще нападнат Радев заради решимостта му да се бори с корупцията по високите етажи. И е трудно да не ѝ се вярва, защото от казаното до тук е ясно, че всичко съвпада във времето.

А скандалът с НДК и сюжетът „Боршош тук, Боршош там“ е напът да потвърди и думите на президента Радев. Така че ГЕРБ да се поуспокоят малко и да си спомнят онзи брадат виц за Иванко и трите извода. Вторият гласи: „Когато си оцапан, не чуруликай“. Защото така пресоляват манджата и нещата стават още по-подозрителни, че чепикът с липсата на воля за борба с корупцията наистина стяга ГЕРБ.

Вижте още

Мястото на мюсюлманските жени не е само в кухнята

Дори и в тънките 65 страници, книгата The Muslimah Sex Manual: A Halal Guide to …

Вашият коментар