Начало / Икономика / Мамят ни с лакирани портокали

Мамят ни с лакирани портокали

Мамят ни с лакирани портокали

Евтини портокали по около 50 ст. килото заливат пазара. Плодовете са много различни по цвят и големина, вкарани са в големи бокс палети без претенции за качеството и затова цените им са толкова ниски, разказват търговци, цитирани от „Преса“.

Те допълват, че според евростандартите тази стока е предназначена за преработка. У нас обаче е пусната за директна консумация. Плодовете най-често влизат от Гърция, но има подозрения, че всъщност идват от Северна Африка. Там ги обират зелени, за да издържат по-дълго време. На наша територия ги складират и затоплят при 28 градуса, за да доузреят.

След това ги наказват с боя, за да станат приблизително еднакви на цвят, сушат ги и ги лакират. Учуден съм, защото подобна практика за доузряване се прилага основно при бананите.

Ако получа сигнал къде точно се извършва манипулацията, веднага ще изпратя проверка, каза пред изданието проф. Пламен Моллов. шеф на Българската агенция по безопасност на храните.


Вижте още

Владислав Горанов: На Бойко Борисов му прави лошо впечатление, че синдикати и работодатели се противопоставят като политиците

Интервю на Илиана Беновска с министъра на финансите Владислав Горанов след среща с работодателските организации …

Вашият коментар