Начало / Водещи новини / Омбудсманът Мая Манолова: С екипа ми се постарахме да няма българин, който да не знае какво е „омбудсман“

Омбудсманът Мая Манолова: С екипа ми се постарахме да няма българин, който да не знае какво е „омбудсман“

„Правата на децата в България се нарушават всекидневно, а ние и като институции, и като родители, и като общество, сме им големи длъжници. Трябва да сме близо до тях, да чуваме техния глас и да им вдъхваме увереност. Само така ще имаме мислещи, можещи и свободни  личности, на които да разчитаме в бъдеще. Има сериозни пропуски в детското законодателство и се надявам, че депутатите най-накрая ще намерят време, за да ги попълнят.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова днес в столичния хотел „Анел“, където се проведе заключителният форум по проекта „Укрепване на капацитета на омбудсмана на Република България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата“, реализиран в партньорство с УНИЦЕФ – Норвегия и УНИЦЕФ – България.

Гости на форума бяха както лица от различни институционални слоеве и неправителствени организации, оказали подкрепа в проекта, така и талантливи, морално ангажирани малчугани с големи сърца – първи помощници на инициативата на българския закрилник на децата.

На срещата се открои присъствието на няколко важни фигури, работещи в областта на детските права и основни стожери на проекта – детският омбудсман на Кралство Норвегия Ан Линдбоу, представителят на УНИЦЕФ България Мария Хесус Конде, директорът на УНИЦЕФ – Норвегия – Ивар Стокерайт и членът на комитета по правата на детето на ООН – доц. д-р Велина Тодорова.

На конференцията специални сертификати бяха връчени на първите посланици на омбудсмана при децата – Емиляна Станкова от Перник, Ния Атанасова от Силистра, както и училищните омбудсмани на ПГПЧЕ „Васил Карагьозов“ гр. Ямбол – Ивана Янева и нейната заместничка Ивета Христова.

Главна задача на омбудсмана е да бъде защитна стена от проблеми с различен социален характер – насилието, социалното неравенство и безправието при децата са водещи сред тях. Преди това, обаче, стои необходимостта от запознаване на аудиторията с фигурата на омбудсмана сред възрастни и малки, като целта е да се постигне максимален контрол върху трудностите, които заобикалят децата в семейната среда и училище.

Лидерът Мая Манолова представи ползата от множество събития и форуми в рамките на инициативата, посветени на децата. Такава беше „Нашето дете“ – една от кампаниите за популяризиране на детските права и институцията на омбудсмана сред подрастващите – техният институционален защитник.

Текст: Наталия Иванова

 

 

Вижте още

Къде пътуват най-много българите и от кои страни най-често ни посещават

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2017 г. са 618.9 хил., или с …

Вашият коментар