Начало / България / НИМ получи изключително дарение- знамето на Втора мъжка гимназия на град Скопие

НИМ получи изключително дарение- знамето на Втора мъжка гимназия на град Скопие

Днес, 12 юни 2017 г. Националният исторически музей (НИМ) получи изключително ценен подарък – идеално запазено знаме на Втора мъжка гимназия „Св.Климент Охридски” от град Скопие. Флагът е от втората половина на ХХ век, когато населението на Скопие се е смятало за българско и затова изображението  и надписите на знамето са върху българския трицвет – бяло, зелено, червено. Изображението на Климент Охридски е от известната едноименна църква от град Охрид, а надписите са на чист български език.

Светинята ще бъде изложена за българските медии и телевизии в кабинета на директора на НИМ –

проф.Божидар Димитров през целия ден. Екипите могат да дойдат и да го заснемат.

Знамето е дарено от Антонио Василев, председател на фондация „Българи” и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България. Той е преценил, че такъв ценен експонат не може да се съхранява в частно лице, а само в стълба на националната идентичност – Националния исторически музей.

Българският трикольор, с царски знаци в четирите краища на знамето и надписите на български език показват неговата ценност, тъй като е свидетелство за националната принадлежност на населението на Скопие и на цяла Македония. Този флаг потвърждава думите на днешния министър-председател на Македония Зоран Заев, че българите и македонците са един народ.

Проф. Божидар Димитров – директор

Вижте още

Къде пътуват най-много българите и от кои страни най-често ни посещават

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2017 г. са 618.9 хил., или с …

Вашият коментар