Начало / Водещи новини / Нов скандал! Шeфът на Здравната каса Глинка Комитов подаде оставка

Нов скандал! Шeфът на Здравната каса Глинка Комитов подаде оставка

Пореден скандал избухва в държавата.

 

Директорът на НЗОК Глинка Комитов е подал оставка, обяви председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.
Оставката е депозирана вчера след 17.00 ч. в деловодството на Народното събрание. Мотиви за решението не са посочени.

 

По информация на Епицентър.бг Глинка Комитов е бил принуждаван да купува лекарства от фирми, които са му били налагани от изпълнителната власт. Той е отказал да се подчини.

Премиерът Борисов се е опитал да убеди Комитов да не подава оставка, но е получил непреклонен отказ.

През последните дни избухна скандал между БЛС и НЗОК относно лимитиране на някои дейности в болниците, сред които раждания и лъчетерапия на болни от рак.

От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми.

„Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за подписване на управителите на болнични заведения, има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1“, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените.

До този момент не е имало понятието индикативна стойност, обясни д-р Грозев, като допълни, че индикативно значи прогнозно, наблюдавано. „Сега това се въвежда и ако има индикативни стойности относно медицински изделия и лекарствени продукти, там до известна степен стиковахме нещата, защото най-големият преразход на Касата в това отношение към Закона за бюджета е в лекарствената политика“, обясни д-р Грозев пред bTV.

Все пак от БЛС и НЗОК успокоиха хората, че всичко с ражданията ще бъде наред и те ще бъдат разплатени от НЗОК на болниците.

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар