Начало / България / ОББ представя изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ в Плевен

ОББ представя изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ в Плевен

Картините от Златния фонд на Колекцията на ОББ ще бъдат изложени
до 8 юли в Художествената галерия „Илия Бешков“, входът е свободен

23 юни 2017 г., Плевен. Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка гостува в Плевен. В годината, в която се навършват 140 години от Освобождението на града, ОББ ще покаже живописни платна, възпяващи подвига на Плевенската епопея, наред с другите творби от ценната си сбирка. Емблематичните за българското изобразително изкуство произведения ще бъдат представени в Художествената галерия „Илия Бешков“ (ул. „Скобелев“ №1)от 23 юни до 8 юли. Изложбата е с вход свободен и е отворена от понеделник до събота.Жителите и гостите на Плевен ще имат възможността да се насладят на преоткритите непознати творби на едни от добре известните на изкуствоведи, художници и ценители автори. Вдъхновеното от Освободителните борби платно „Освободителите“на Александър Поплилов заема своето достойно място в Златния фонд от Колекцията на ОББ. Друго произведение, посветено на освобождението на града, е платното „Освобождението на Плевен“ на доайена на художниците в Троян – Григор Първев. Град Плевен е и родно място на именития живописец, представен в изложбата – Николай Русчуклиев, а талантливият пейзажист Марко Монев е роден в с. Гостиля, Плевенска област.

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ бе открита официално вчера от Мирослав Минчев – директор на Художествена галерия „Илия Бешков“, Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Франк Янсен – член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, член на УС на СИБАНК, член на УС на ОББ, Изпълнителен директор Корпоративно банкиране и МСП на СИБАНК, Изпълнителен директор Корпоративно банкиране и МСП на ОББ и Анка Костова – мениджър „ПР и спонсорство“ на ОББ.

Проектът „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ възкресява 47 творби на класици на изобразителното ни изкуство. Най-ранната творба от колекцията е рисувана точно преди 100 години – това е „Военен обоз“, дело на Васил Маринов. Най-късните произведения са от 1996 г. Освен творбите на класици и съвременници, в Плевен ще бъде представена и експозиция от специално подбрани ценни антикварни предмети от Колекцията на Банката. Интересните експонати са своеобразно ехо от историята на банковото дело у нас.

„НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка. Цялата Колекция на ОББ се състои от 225 творби, разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Всички произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети са били част от интериора на различни клонове на ОББ. Проектът затвърждава познатия имидж на Банката на ценител и спонсор на стойностни инициативи, свързани с изкуството и културата у нас.

Може да разгледате цялата Колекция и да намерите повече информация за авторите, творбите и инициативата на официалния сайт: www.ubbcollection.bg.

Вижте още

Мястото на мюсюлманските жени не е само в кухнята

Дори и в тънките 65 страници, книгата The Muslimah Sex Manual: A Halal Guide to …

Вашият коментар