Начало / Водещи новини / Плутон в необичайни цветове

Плутон в необичайни цветове

Book1

 

Ако Плутон е бил млада планета джудже която расте в Сан Франциско през 60-те и слуша Jefferson Airplane, може би наистина щеше да изглежда като фалшиво оцветеното изображение на НАСА.
Космическият апарат на НАСА, New Horizons изстрелян още през 2006 г. най-накрая осъществи своята основна цел да прелети близко до Плутон на 14 юли тази година. Той изпраща обратно множество очарователни снимки, но дори и образите, които са били получени в цвят не блестят като дъги. Най-близо сме стигнали до „уау“ технически оцветявайки изображението което представя Плутон с подсилени цветове, придавайки му богат тъмно-червеникав оттенък.

Новият поглед на НАСА към планетата джудже е фалшиво оцветен образ, проектиран да подчертае разнообразните характеристики на повърхността на Плутон. Техниката е предназначена „да подчертае многото изкусни цветови разлики между отделните области на Плутон“, според НАСА. Резултатът е картина на Плутон, която го прави да изглежда сякаш е зад сцената по време на концерт в разцвета на LSD.

Вие ще забележите, че формата на сърце на Плутон варира от бежово-розов в ляво до ярко червено от дясната страна. Учените вече знаят, че площа в близост до точката на сърцето се състои от замразени без кратерни равнини. Този район се появява като разбъркан прасковено-жълт цвят с червеникави ивици. Това прави лесно забележимо къде гладките равнини свършват в повдигнат терен.

Плутон, отдавна познат като смътно размазана точка в пространството, разкри много от своите тайни, когато New Horizons се спусна за близък поглед. Космическият апарат все още изпраща данни, събрани от прелитането.

Ние вече знаем планетата джудже е очарователна смесица от древни кратери, хаотичен терен, по-млади равнини и мъглява атмосфера, но има много разкрития за които учените тепърва ще разбират обработвайки информацията от New Horizons.

Вижте още

Къде пътуват най-много българите и от кои страни най-често ни посещават

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2017 г. са 618.9 хил., или с …

Вашият коментар