Начало / Водещи новини / Реставрират стенописи в параклиса „Свети Николай“ в Рилския манастир

Реставрират стенописи в параклиса „Свети Николай“ в Рилския манастир

Реставрират уникалните стенописи в параклиса „Свети Николай“, който се намира в главния храм на Рилския манастир. Възстановяват се ценни изображения, рисувани преди 180 години от най-известните самоковски иконописци по времето на Българското Възраждане.

Близо 200 квадратни метра е общата площ на стенописната украса на параклиса, посветен на Свети Николай. Това е северният параклис на риломанастирския храм. Стенописите са рисувани от самоковския майстор-иконописец Димитър Зограф. Сега реставраторите обработват многократно всеки квадратен сантиметър от оригиналните ценни изображения, които са силно опушени, а на места са застрашени и от влагата, която прониква.

Ръководителят на реставраторския екип доц. Стефан Тъпанов заяви, че най-важното е да бъдат фиксирани и укрепени всички части от живописния слой, които са в много лошо състояние и са нестабилни.

„Ние сами се удивляваме на това, което излиза отдолу – какво високо качество са имали тези майстори-пресечка. Те са Атонски възпитаници, виждаме освен обиграна ръка, една виртуозност и освен всичко друго – полет на мисълта“, коментира още Бисер Лазаров, преподавател в катедра „Реставрация“ към Художествената академия.

Доц. Тъпанов изказа своето съжаление от липсата на финансиране. „Държавната субсидия тази година е намалена в доста висока степен и това вероятно ще затрудни нашата работа или по-скоро ще съкрати обема в голяма степен“.

Въпреки затрудненията вече е върнат блясъка на част от стенописите и тяхното богословско и историческо съдържание може да бъде видяно. Повечето сцени, които са изографисани, са свързани с житието на Свети Николай Чудотворец.

Освен реставрацията на стенописите, скоро се очаква да започне и ремонт на източното крило в манастира, където стените са с опасни пукнатини.

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар