Начало / Водещи новини / Супернов модерен и мощен руски граждански лайнер удря в земята Боинг и Ербъс

Супернов модерен и мощен руски граждански лайнер удря в земята Боинг и Ербъс

Русия представи първия пътнически самолет за средни разстояния MC-21, докато Москва се стреми да съживи блокираната си гражданска авиационна индустрия, „хвърляйки ръкавицата” на гигантите „Еърбъс” и „Боинг”, отбелязва „Франс прес”.

Прототип на самолета MC-21, който може да превозва до 211 пътници, беше представен в хангара на руската самолетна корпорация „Иркут” в сибирския град Иркутск в лъскава церемония, предавана по руската държавна телевизия.

Представянето на самолета беше „дългоочаквано събитие за нашето гражданско въздухоплаване, за авиационното строителство и за цялата ни страна”, изтъкна руският премиер Дмитрий Медведев.

„Това потвърждава, че ние сме способни да създадем такъв самолет, който не само ще даде тласък на нашата гражданска авиация, но и който ще се конкурира с други страни”, допълни руският министър-председател.

Медведев също така тържествено обещал, че Русия ще продължи да модернизира произведените в страната пътнически самолети.

Пътническият самолет MC-21, който може да бъде с дължина до 42,3 метра и има размах на крилете от 35,9 метра, се очаква да замести остарелия, произведен още по времето на СССР, Ту-204, като първите изпитателни полети се очакват да бъдат извършени до края на годината или в началото на 2017 г.

Самолетът, 30% от който се състои от чуждестранни части, е планирано да влезе в експлоатация в края на 2018 г.

 

 

 

Автор:

news.bg

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар