Начало / България / Трима режисьори от Ню Йорк гостуват в рамките на проекта „Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“

Трима режисьори от Ню Йорк гостуват в рамките на проекта „Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“

Imaginig_AmericaПроектът ще се случи за пръв път в София по инициатива на Университетски театър на Нов български университет.

В рамките на пет дни – между 20 и 25 март 2016 г. – различни места из Нов български университет ще се превърнат в театралното пространство на пет екипа от известни български режисьори и актьори.
Василена Радева, Ида Даниел, Веселин Димов, Марий Росен и Явор Костов, ще създадат цялостно представление по текстове на някои от знаковите авангардни драматурзи като Гертруд Щайн, Чарлс Л. Мий, Мак Уелман, Ричард Форман, Рут Марграф.

Ръководители на процеса ще бъдат трима американски режисьори – Катрин Портър, Бари Роуел и Гейбриъл Шанкс, които пристигат в София за първото и единствено показване на проекта: „Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“. Със своя дългогодишен опит в работата с несценични пространства и site-specific театър, те ще съсредоточат събитието върху слабо развития в България жанр променаден театър (театрална разходка), ще обхванат различен театрален опит, ще покажат какви са възможностите за театър извън театъра, или с други думи – как нетеатралното пространство променя театралното произведение.
Бари Роуел (драматург и режисьор) и Катрин Портър (писател, режисьор и изпълнител) са артистични директори на “Peculiar Works Project“, основан през 1993 г. Техните представления изследват различни и експериментални театрални практики. Част от спецификите на работата им е, че пространствата често се превръщат в част от спектакъла.

На 21 март 2016 г. Бари Роуел и Катрин Портър ще изнесат лекция, посветена на историята на променадния театър в Америка.
Към процеса по подготовката на представлението, ще се присъедини и театралният режисьор, писател, фотограф и преподавател – Гейбриъл Шанкс. Той е режисирал повече от 50 театрални представления в САЩ и Европа и е автор на 17 пиеси. От 1998 г. е изпълнителен директор на The Drama League, една от най-престижните организации, подпомагащи развитието на артисти и създаването на нови пиеси. The Drama League, Ню Йорк съществува от 1916 г., а преди три години откри и театрален център.

На 25 март 2016 от 15:00 ч. и от 17:00 ч. в НБУ публиката е поканена (буквално) да премине през едно цялостно представление, създадено от различни режисьори и актьори, работещи със слабо познати в България драматургични текстове.
„Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“ се провежда в навечерието на Международния ден на театъра, който традиционно е отбелязван на 27 март.
История на „Представи за Америка“

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар