Начало / Водещи новини / Хари Потър навършва 20 години

Хари Потър навършва 20 години

Хари Потър навършва 20 години в понеделник, когато мъгъл читатели в тоги и очила ще отпразнуват раждането на това глобално явление през 1997 г.

„Хари Потър и Философският камък“ ни представи момче магьосник и още други любими поддържащи герои. И, въпреки че авторът Джоан Роулинг бе връщана от много издателства, след излизането на седемте книги от поредицата се радва на 450 млн. продадени копия по целия свят и 8 филмови продукции.

Вселената на Потър вече включва тематични паркове в САЩ и Япония и постоянна изложба в студиото на „Уорнър Брадърс“ в Лондон, което помогна на британката да се превърне в милиардер.

Никоя друга детска книга не е постигнала толкова много от гледна точка както на търговското, така и на културното въздействие, превръщайки цялото поколение момчета и момичета в ентусиазирани читатели, които щастливо се присъединяват към опашките в книжарниците при излизането на нова книга. „След като започнете да го четете, вие влизате в магически свят, в който бихте могли да бъдете специален, свят с умни неща, с идеята, че всичко може да съществува“, казва професорът от университета на Дърам Мартин Ричардсън.

„Героите стават част от семейството и влизат в ДНК-то ви“, добавя той. „Мисля, че хората ще четат Потър на 20, 30, 40, 60 години, дори и ако само искат да си припомнят тръпката“.

Далеч отвъд пазарите на Великобритания и английския език, сагата има дълбоко вкоренено присъствие на световната литературна сцена. Седемте тома са преведени на 79 езика в 200 държави, а 20-ата годишнина от понеделник ще включва летни партита по света, започващи в Австралия и завършващи в Канада и западното крайбрежие на САЩ, в библиотеки, книжарници, британски посолства, заведения и домове.

Мери Лалуе от Националната библиотека на Франция изтъкна мащаба на книгите извън Великобритания сред всички хора. „Хари Потър“ препотвърди детската литература в очите на възрастните и насърчи цялото поколение деца да учат английски, за да могат да четат книгите веднага, след като излязат в оригинал“, каза тя.

Първата печатна кампания на „Философския камък“ произведе 1000 копия – всички сега са търсени от колекционерите – и спечели договор за 1500 паунда от „Блумсбъри“, след многобройни откази от други издатели. „Заобичах романа от пръв поглед. Бях работил с Роалд Дал в дните на славата му, затова предполагам, че в началото ми е напомняло за него“, казва Бари Кънингам, издателят на Роулинг, пред „Дейли Телеграф“.

Блумсбъри искаше една малка промяна, като убеди Джоан Роулинг да публикува под книгата с инициали Дж. К., убеден, че момчетата ще са резервирани към книга, написана от жена. „Можем да вярваме, че има истинска причина да се изправим срещу злото. И, разбира се, можем да намерим собствената си магия“, признава още той.

Вижте още

Мястото на мюсюлманските жени не е само в кухнята

Дори и в тънките 65 страници, книгата The Muslimah Sex Manual: A Halal Guide to …

Вашият коментар