Начало / Политика / Цвета Караянчева: Управленската програма на правителството е готова, тя съдържа над 850 мерки

Цвета Караянчева: Управленската програма на правителството е готова, тя съдържа над 850 мерки

Цвета Караянчева, заместник-председател на 44-то Народно събрание, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Оценката й за първите 100 дни от работата на 44-то Народно събрание.

„Има ли разлика в работата на отделните власти преди и след предсрочните парламентарни избори? Доколко парламентарно представените партии и коалиции изпълняват своите предизборни програми? Дейността на сегашните народни представители отговаря ли на очакванията на българските избиратели? И кой има интерес от толкова много публични скандали?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че всеки един парламент е различен от предходния. В сегашния има 5 парламентарни групи, има много нови хора в различните парламентарни групи. Според нея това подновяване е и причина да няма толкова активна законодателна дейност.

Цвета Караянчева изрази мнение, че първите 100 дни на Народното събрание са били достатъчно динамични. Имало е законопроекти, които следват политиката на правителството

Управленската програма на правителството.

Цвета Караянчева заяви, че програмата на правителството е готова и в нея има над 850 мерки, чрез които тя ще се реализира. Има разписани законодателни промени, законодателни инициативи. Така че от есента парламентът ще бъде съвсем различен. „Вие ми бяхте на гости в друга медия преди 2 седмици и тогава казахте, че след една седмица ще бъде представена програмата. Защо Ви излъгаха от правителството?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че коалиционният партньор на ГЕРБ е искал да прегледа по-обстойно програмата. Самата програма е 127 страници. Караянчева изрази надеждата си до няколко дни да могат да я представят на гражданите.

Цвета Караянчева подчерта, че работата на правителството се придържа към предизборните обещания – работа в посока образование, антикорупция, съдебна реформа. Тя обясни, че днес например са гледани в пленарна зала промени в НПК. Има много мерки, които засягат бързото производство, борба с бюрокрацията.

Скандалите от последните дни и острият тон на противопоставяне между ГЕРБ и БСП.

„Нямате полза от тези словесни препирни, на хората им е дошло до гуша!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева се съгласи и обясни, че самата тя ходи всяка седмица при своите избиратели и го вижда. Заместник-председателят на Народното събрание обаче изтъкна, че опозицията търси всеки повод, за да влиза в словесни пререкания. „Вие пък им отговаряте!”, отговори й водещата. Караянчева изтъкна, че понякога трябва да се отговори, защото в противен случай думите остават да висят във въздуха. „Надявам се опозицията да бъде по-конструктивна в следващата сесия!”, пожела си тя. Още повече, че държането на самите политици се отразява и на обществото. Затова политиците трябва да успокоят обстановката и да вкарат повече разум. Трябва да се водят дебати по стойностни теми, а не да се използва всяка злободневна тема и измислени новини, за да се прави евтин пиар.

Водещата Клара Маринова изброи скандалите от последните дни, свързани с управлението на НДК, случаят с 4-те тона суджуци в Добрич, насилието над отделни граждани и т.н. и попита своя събеседникът това измислени новини ли са. Цвета Караянчева отговори, че не са, но към тях трябва да се прибави и случаят с купуването на гласове от народен представител от втората по големите политическа сила. Наистина обаче срещу тези неща трябва да се предприемат действия. Затова и управляващите са подкрепили създаването на комисия за НДК. За разлика от БСП, които не са подкрепили създаването на комисия за избора на боен самолет.

„Днес пак чета за убит бизнесмен в Пловдив, какво се случва?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че в повечето случаи става дума за битови инциденти и взаимоотношения между отделни хора. Затова не можем да говорим за връщане на мутренските времена. Все пак обаче агресията е плашеща.

Случаят с повдигнатото обвинение от страна на прокуратурата към депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

    „Случаят с прословутите суджуци, това е един толкова отвратителен сценарий, не знам кой го измисли и внедри в обществото. Толкова ли не знаехте предварително с какво се занимава този човек. Защо допуснахте да бъде включен във вашите листи?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че няма как да се знае всичко за всички хора. Важното е обаче когато станат ясни подобни действия да се предприемат бързи мерки. Тя продължи, че Бойко Борисов реагира много адекватно и бързо на всеки един подобен сигнал. Това обаче не го виждаме в другите политически сили. Нямаме позиция от БСП за купуването на гласове от техен народен представител.

„9 народни представители са с отнет имунитет, защо не проверявате хората си, а ни карате да гласуваме за кандидати, на които след това главният прокурор им отнема имунитета?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й още веднъж подчерта, че няма как да се знае всичко и преди прокуратурата да се произнесе няма как да се знае дали даден човек е имал някакви прегрешения. Водещата изтъкна, че не може да се съгласи, че няма как да се знае предварително за действията на хората, които са в листите. „Можете и сте длъжни да знаете!”, изтъкна Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че кандидатите се предлагат от структурите и няма как Изпълнителната комисия на ГЕРБ да знае всичко за всички.

Председателството на Съвета на ЕС.

    Цвета Караянчева категорично заяви, че подготовката ни върви по план и няма място за притеснения, макар че БСП се опитват да пускат фалшиви новини, че ще ни бъде отнето председателството. Предстои и Народното събрание да приеме в петък календар на събитията.

Международната активност на Народното събрание.

„Каква международна дейност имаше Народното събрание, има ли авторитет българският парламент на международната сцена?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че що се отнася до нея самата може да каже за посещението си в Полша на срещата на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа. Тя обясни, че страните от този регион имат изключително добро отношение към нашия законодателен орган и ни считат за важен партньор. „От разговорите останах с впечатление, че те са готови във всеки един момент да помагат и за европредседателството, което ни предстои. На практика и совалките, които има премиерът Борисов показват, че България е важен партньор!”, завърши Цвета Караянчева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 26 юли 2017 г.

Вижте още

Народното събрание одобрява законопроекти, които са отстъпление от демокрацията

Приетите днес на второ четене поправки в Закона за околната среда представляват орязване на достъпа …

Вашият коментар