Начало / Политика / Александър Ненков: МС води сериозна подготовка за председателството на Съвета на ЕС, спекулации са твърденията, че има опасност да го загубим
Александър Ненков

Александър Ненков: МС води сериозна подготовка за председателството на Съвета на ЕС, спекулации са твърденията, че има опасност да го загубим

Александър Ненков, заместник-председател на 44-то Народно събрание, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Приетата единодушно от парламента даклерация за договора с Македония.

     Александър Ненков заяви, че това е голям успех и то не само за сегашното правителство, а и за всички правителства, които през последния четвърт век са били ангажирани в този процес. Разбира се подписването на договора ще бъде едно добро начало, защото няма как всички натрупани проблеми и противоречия да се решат само с подписването на един договор. „Искам да поздравя всичките партии, че успяхме да намерим такъв консенсус и да подкрепим правителството в неговите усилия!”, заяви народният представител от ГЕРБ.

„Какво означава за нас реално този договор, защото досега четвърт век правителства полагаха усилия, но не успяваха да подпишат този договор, а сега на 1-ви август ще се подпише?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че геополитическата обстановка на Балканите е сложна и добрите отношения със съседите са от стратегическо значение. Затова този договор е основополагащ. Народният представител благодари и на македонския премиер Заев, който е поел такъв курс на твърда евроатлантическа ориентация и търси подкрепа и от нас в този процес. Това ще даде позитив и за сигурността на целия Балкански полуостров.

„Защо беше необходимо двете американски посолства в София и Скопие да излизат със специални декларации по повод този договор, няма такава международна практика?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че не може да коментира какви са били мотивите на американската страна. Той продължи, че споровете между съседите на Балканите са се отразявали много негативно на региона и може би затова те приветстват едно такова събитие.

Оттеглянето на законопроекта за забрана на финансиране на магистратски съсловни организации от чуждестранни донори.

„Направи впечатление, че американският посланик отиде на крак на среща при премиера и в същото време председателят на вашата парламентарна група изтегли прословутия закон за ненамеса на външни организации в работата на съдебната система. Ясно е, че всеки от нас, малко да разбира от политика, ще направи връзка между двете събития. Защо беше необходимо внасянето на този закон, а още повече защо беше необходимо изтеглянето му?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че според него темата малко се преекспонира, защото всъщност става дума само за магистратските съсловия, а не забрана на дейността на фондации като „Америка за България”, които са подкрепяли изключително успешни проекти в сферата на образованието и културата. В крайна сметка няма нищо фатално в това, че е изтеглен текста на законопроекта.

„Впрочем в света се надига една доста сериозна вълна срещу всички тези формации, които са под крилото на Сорос, знаете в Унгария случая и не само. Защо се изплашихте, сякаш се притеснихте и изтеглихте този законопроект?”, продължи водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че който дава парите той определя и правилата и в крайна сметка именно такива са били и мотивите на ГЕРБ – да бъде избегнато такова финансиране, което да повлиява на събитията, които се случват в съдебната система. В крайна сметка не се е постигнало разбиране в Народното събрание това да бъде подкрепено.

Оценката му за първата работна сесия на 44-то Народно събрание.

    Александър Ненков заяви, че според него Народното събрание се е справило със своите задачи. Това е така не само по отношение на приемането на закони, защото законодателният орган трябва и да задава тон на обществото и да създава усещане за стабилност. „До този момент 44-то Народно събрание изпълнява своите функции, имаме ясно изразена опозиция, ясно изразена управляваща коалиция. Всичко е в рамките на нормалното!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. За това свидетелстват и икономическите и социални показатели, които се подобряват. Има и работещ парламентарен контрол.

Публичните скандали от последните дни.

„Знаете, че скандалите са част от живота, но напоследък те като че ли се засилиха. Кой има полза от тези скандали и защо се създават?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че е трудно да се каже кой има полза от всичко това, може би само опозицията, ако приемем, че те биха се възползвали от едни такива скандали. Той продължи, че важното е грешките да се наказват и когато се случи скандал с някой член  на ГЕРБ партията реагира. Няма случай някой да бъде пазен и деянията му да се прикриват. Що се отнася до изнервянето в обществото, народният представител изрази мнение, че наистина през последните години има известно наслагване на напрежение. По-добрата работа на институциите и подобряването на икономическата обстановка биха успокоили обществото. Международната обстановка също не е никак спокойна и може би това също се отразява на нашите общества.

„Защо предварително не си проверявате кадрите, на които залагате в изборите, та се налага след това да взимате спешни и адекватни мерки, когато се получат пробивите? Този човек със суджуците живее в реална среда, няма как структурите да не ги знаят тези хора! Как се издигат хора, с които буквално след това трябва прокуратурата да се занимава? Трябва и да се реагира бързо, направи ми впечатление, че министър от служебния кабинет казва, че не е махнала Боршош, защото трябва да има приемственост. Приемственост в корупцията ли?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че подбор на кадрите има, но не бива да забравяме, че Народното събрание като цяло е еманация на това, което се случва в обществото. Така че няма как да е сигурно как ще реагира един човек, когато застане на дадена позиция и му бъде вменена власт. В крайна сметка хората започват да променят начина на мисленето си и оттук следват и лошите практики. Просто държавата трябва да бъде безкомпромисна когато има конкретни данни, че се злоупотребява с власт.

Председателството на Съвета на ЕС.

„Има ли опасност скандалите около НДК за застрашат нашето председателство и кога ще започне същностната работа?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че подготовката върви с пълна сила. Що се отнася до това дали има злоупотреби в НДК, то компетентните органи трябва да се произнесат и ако има виновни, те да си понесат последствията. Народният представител изтъкна, че сме се съсредоточили върху едни ремонти, а не това е най-важното. „Аз мисля, че МС води сериозна подготовка за нашето председателство, спекулация е, че има дори и най-малка опасност да загубим своето председателство. Аз съм оптимист, че България ще бъде един добър домакин на ЕС. Фактът, че премиерът Борисов е приет на толкова високо ниво навсякъде означава, че България се позиционира като важна страна не само за региона, но и за Европа и думата ни се чува!”, завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 27 юли 2017 г.

Вижте още

Вяра Емилова: Хората имат усещането за нестабилност и несигурност в държавата

Вяра Емилова, член на ИБ на БСП, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио …

Вашият коментар