Начало / Икономика / Владислав Горанов: На Бойко Борисов му прави лошо впечатление, че синдикати и работодатели се противопоставят като политиците

Владислав Горанов: На Бойко Борисов му прави лошо впечатление, че синдикати и работодатели се противопоставят като политиците

Интервю на Илиана Беновска с министъра на финансите Владислав Горанов след среща с работодателските организации от 25 юли 2017 г.

Илиана Беновска: Може ли да обясните след вчерашните доста остри заявки от страна на работодателите, че синдикатите, ще се изразя разговорно, че трябва да се закрият? Вие казвате, че ще помирите тези два полюса, кое ще бъде помирителното в управленческата програма на ГЕРБ, която я чакаме, защото те няма да се помирят просто ей така?

Владислав Горанов: Вие чакате програма на правителството!

Илиана Беновска: Да, на коалицията, извинявайте!

Владислав Горанов: В нея, голяма част от нея са разбира се идеите на големия партньор в коалицията, но има разбира се и идеи, които са залегнали в коалиционното споразумение на правителството, което отдавна е на Ваше разположение. Основните приоритети са заложени там. Ролята на правителството, като медиатор на тристранния диалог е известна. И това, което ние ще направим, и както казах разчитам на доказалата се през годините мъдрост на синдикатите и работодателските организации да седнем и да водим диалога, защото само по този начин можем да откриваме разликите и да взимаме решения. И нито една страна, нито синдикатите, нито работодателските организации са против това, че тристранният диалог е начинът, по който може да се решават споровете, които възникват. Да, направи ни лошо впечатление и премиерът го сподели, че не ни харесва, заразяват се от политиците и започват вместо да дават добрия пример на политиците, започват да взимат лошото от начина, по който ние водим дебат. Помолихме ги да не взимат лошия пример от нас и да запазят добрия тона така, както винаги го е имало на масата на социалния диалог.

Илиана Беновска: И втори въпрос, къде е вашият коалиционен партньор и вицепремиер, който е ресорен по социалните въпроси?

Владислав Горанов: Беше по време на всички срещи – и със синдикатите, и с работодателите. Вицепремиерът Симеонов имаше ангажимент и се наложи малко по-рано да напусне тази среща. Аз не вярвам, че имате нещо против аз да Ви отговарям.

Илиана Беновска: С удоволствие! Но ще има ли най-накрая план за работа на НСТС?

Владислав Горанов: Точно това обсъдихме с приоритетите и в ръката си държа част от тях, които са работодателските приоритети. Има големи документи, които още в предизборната кампания ни бяха предоставени от синдикатите и точно Тристранният съвет е мястото, където трябва да седнем и да ги сложим на едно място.

Вижте още

Колекторските агенции възстановяват 9% от годишния оборот на българския бизнес

Българският бизнес остава в дъното на класацията по редовност на плащания в Европа Навици на …

Вашият коментар