Начало / България / Домусчиев, Данев, Велев, Симеонов: С Борисов и Горанов работодателите искаме диалог

Домусчиев, Данев, Велев, Симеонов: С Борисов и Горанов работодателите искаме диалог

Интервю на Илиана Беновска с Кирил Домусчиев, Васил Велев, Божидар Данев и Цветан Симеонов от 24 юли 2017 г.

 Илиана Беновска: С респект към сериозния анализ ще се опитам да задам три въпроса, които да импонират на нивото и ще ви помоля за съвсем конкретни отговори. Започвам отзад напред – казвате, че синдикатите са вредни и пречат. Много добре знаете, г-н Домусчиев, че повечето от тезите на синдикатите ги поддържа и опозицията или обратно – се преливат опозиционните в синдикални твърдения. Ерго оттук – и опозицията ли е вредна за държавата и НСТС трябва ли да продължава да съществува като орган в този си вид, или в друг вид, или изобщо да го няма? И да завърша институционалността – на кого от компетентните представители в правителството разчитате? На министър-председателя Борисов, на социалния министър Бисер Петков, на вицепремиера Валери Симеонов, да получите разбиране и вашият анализ да не остане само на пресконференция? Имам още два въпроса, ако искате отговорете и после?

Кирил Домусчиев: Станаха много!

Илиана Беновска: Не, не, сериозно е!

Кирил Домусчиев: Синдикатите започнаха прекалено много да се бъркат в политиката и е нормално опозицията да се опитва да яхва вълната, без опозицията да знае, че реално синдикатите са в голяма степен са само една марка. Малко поизхабена, но само една марка. И не случайно те стават все по-пискливи и медийно се изявяват. Едва ли не всяка седмица ги виждаме с поредни искания, желания и т.н. Но те са една захабена марка за мен. И е нормално опозицията, така както би грабнала и някакво предложение на работодателите, което не се приема от дадено правителство, да се опитва да използва и синдикатите за политическа дейност. Но ние пак казваме, дали е правителството, дали е опозицията, просто на синдикатите трябва да се гледа малко по-експертно на исканията и да не им се връзват!

Тристранката, това, което искам да кажа, тя е едно нещо хубаво, което съществува в тази държава, но за съжаление тя е опорочена и предадена от синдикатите, които виждате, че обърнаха нещата на двустранка. Ходят си при министър-председателя, правят си изявления, карат вицепремиера по икономическите въпроси да се извинява публично и да търпи такъв срам. Нали разбирате, че това не е нормално! Реално Тристранката е опорочена от едната страна, която е излязла по този начин от идеята за Тристранка! И се принуждаваме ние, работодателите, не да ги обсъждаме тези неща, които в момента ги споделяме с вас, в Тристранка, а да ги споделяме пред вас, медиите, като нормална реакция на всичко, което се случва.

С кой считаме, че можем да се проведе диалог? Аз считам, че диалогът трябва да се води с министър-председателя и с ресорните му министри. Единият министър, който при нашата среща с министър-председателя със сигурност би ме помоли да присъства, е финансовият министър, защото той разбира от сметки. Това нещо министър-председателят ще го разбере, но трябва да го потвърди и финансовият министър. За да каже, че ние сме прави, защото сметката е проста, но когато е смятана от синдикалист, тя е манипулирана, има и грешки и т.н. Към друг няма към кого да се обърнем, защото най-високото ниво в държавата е министър-председателят и финансовият министър. Социалният министър е нормално да защитава позицията на синдикатите, така че мен лично той не ме интересува.

Божидар Данев: Може ли само да добавя две неща? Всяка реформа, всяко премахване на административни мерки и отиване към пазарни отношения е болезнено нещо. Щом е болезнено, когато няма смелост този, който да го проведе, забележете, че опозицията също не го прегръща, защото това означава загуба на електорат. Тоест този, от който очакваме да има смелост, трябва да бъде този, който управлява в момента, а ние не очакваме опозицията да го прегърне. А тя прегръща предложенията на синдикатите, защото са популистки.

Илиана Беновска: Вторият ми въпрос е кратък. Заявявате ли в момента, че влизате в една проактина позиция, която вдига на друго равнище досегашното общуване между управляващи и работодатели? И как точно смятате вашите предложения и вашите анализи да се опредметят в програмата на ГЕРБ? Знаете, че правителствената програма още не е обявена, предстои или тази, или другата седмица. Как точно си представяте проактивната си позиция – обществено обсъждане ли ще искате, в Народното събрание ли ще влизате, в Министерски съвет ли ще ходите? Иначе всичко, г-н Домусчиев, си остава в залата на БТА и по страниците на сайтовете, вестниците и медиите, благодаря!

Васил Велев: Вижте, г-жо Беновска, ние предложихме среща на премиера на тема как да ускорим икономическия растеж, защото класовете са наистина много малък детайл. Такава среща ще имаме утре в 11 часа. Това е една от възможностите да представим и обсъдим нашите позиции. Вие помните, предизборно ние се срещнахме и с ГЕРБ, и с „Обединените патриоти“. Много голяма част от нашите предложения бяха чути, намериха място в предизборните платформи, вярваме, че те ще намерят място и в програмата.

Цветан Симеонов: Това не означава, че отиваме на двустранни отношения с правителството. Това, срещу което сме, не би следвало и ние да го правим. Това е само като опит за някакъв баланс. В конвенция 131 на МОД, която не сме проверявали, но съм почти сигурен, че такъв ще бъде резултатът, ако го проверим. И синдикатите в България, и правителството са подкрепили тогава, когато е приемана. Ние работихме на тази основа, вървяха преговорите, ние напредвахме, защото там има определени критерии. Те остават от наша страна като предложение и база за дискусия. Но за дискусия, а не за едностранни действия.

Божидар Данев: Може ли да допълня, ние отиваме при министър-председателя, не за друго, просто да демонстрираме, че той приема не само синдикати, но приема и работодатели, които да му кажат истината. Защото синдикатите произвеждат непрекъснато фалшиви новини. Второто нещо – ние ще направим среща както с представителите на ГЕРБ, така и с представителите на опозицията, за да можем да изложим нашите общи виждания. Защото ние искаме да изградим една демократична, проспериращата България.

Вижте още

Радан Кънев: Борисов натрупа сланина от суджуци

В състоянието на летаргия, в което се намира кабинетът „Борисов 3”, трудно би умрял. Мечките …

Вашият коментар