Начало / Водещи новини / Закриват затвори в Холандия поради липса на престъпници
The thelegraph

Закриват затвори в Холандия поради липса на престъпници

През 2013 г. 19 затвора в Холандия затвориха, защото в страната няма достатъчно престъпници, които да ги запълнят.

Сега, още пет са планирани да затворят врати до края на лятото, съобщава The Telegraaf.

Макар че тези закривания ще доведат до загуба на близо 2 000 работни места, от които само 700 ще заемат други работни места в холандското правоприлагане, тенденцията на затваряне на затворите продължава от 2004 г. насам.

Проблемът с празните затворнически клетки дори стигна до момента, в който миналия септември страната внесе 240 лишени от свобода от Норвегия, само за да запази пълното оборудване.

Редица фактори са в основата на способността на Холандия да запази толкова ниска степен на престъпност, като например: закони за легализиране на наркотиците и електронна система за мониторинг на глезените, която позволява на хората да влязат отново в работната сила.

Всички тези мерки водят до невероятно нисък процент на задържане: въпреки че Холандия има население от 17 милиона души, само 11 600 души са затворени или 69 души на 100 000 души.

Междувременно в България има 9 028 затворници, при население, около 7 милиона души. Коефициенти на криминална активност на 100 000 души за 2016 година е 457, по данни на Националния статистически институт .

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар