Начало / Водещи новини / Защо религиозните хора се придържат към вярванията си, дори когато са противоречащи на доказателства

Защо религиозните хора се придържат към вярванията си, дори когато са противоречащи на доказателства

За да поддържат своите убеждения, религиозните хора ги свързват с определени предмети, използвайки ги за доказателства, показва проучване, цитирано от Индипендънт.

Те защитават възгледите си, дори когато противоречат на експерти, защото тези вярвания имат „емоционален резонанс“ и са тясно свързани с техните морални ценности.

За разлика от тях, атеистите се борят, за да видят нещо позитивно в религиите, защото при тях надделява аналитичното мислене, твърдят учените.

И при двете групи, учените установяват, че хората с по-високо критично мислене, са по-малко твърди в своите убеждения. От друга страна, те се различават в това как моралните парадигми влияят върху мисленето им.

„Емоционалният резонанс помага на религиозните хора да се чувстват по-сигурни – колкото по-морална коректност виждат в нещо, толкова повече потвърждават тяхното мислене“, каза Антъни Джак, доцент по философия и съавтор на изследването. „За разлика от тях, моралните притеснения правят нерелигиозните хора по-малко сигурни.“

Джаред Фридман, също съавтор на изследването, добавя: „Това предполага, че религиозните индивиди могат да се придържат към определени убеждения, особено тези, които изглеждат в противоречие с аналитичните разсъждения, защото тези вярвания резонират с моралните им чувства“.

Докато съпричастността обикновено се възприема като нещо добро, парещото усещане за морал може да бъде опасно в неговите крайности, твърдят изследователите.

 

„Терористите, в рамките на своя балон, вярват, че това което правят е високо морално. Те вярват, че поправят грешки и защитават нещо свещено“, каза г-н Джак.

Вижте още

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за …

Вашият коментар